Minden lakás más és más, ezért a klíma beszerelését megelőző felmérés rendkívül fontos. Nagyon lényeges megismerni a helyszínt: hova álmodta meg az új klímaberendezését?

Első körben az ingatlan elektromos hálózatát:

  • Terhelhetőségét,
  • a telepítendő klíma áramforrásának helyét,
  • a biztosíték minőségét.
Hőtechnikailag és egészségügyileg is megfelelő helyet szükséges találni mind a kültéri, mind a beltéri egység elhelyezéséhez.

A tér adottságai

Attól függően, mekkora üvegezett felület található a helyiségben, mennyire süti a nap, esetleg tetőtérben kell felszerelni a készüléket, különböző tervezési módok vezetnek a klíma legoptimálisabb elhelyezéséhez. Talán nem is gondolnánk, de jelentős összeget lehet megtakarítani a helyszín és az adottságok pontosan megállapított hatásainak ismeretével. Ezen tényezők mindegyike befolyásolja, hogy milyen teljesítményű klímára lesz szükség – ezek ismeretével esetenként lehetőség van rá, hogy elég legyen egy kisebb teljesítményű berendezés is.

Mit tudhat még a klímánk?

Azokkal a lehetőségekkel, tulajdonságokkal, amelyekkel a klímakészülék a hűtésen kívül az vásárló rendelkezésére állhat, az újdonsült klímatulajdonosokkal a klíma beszerelését megelőző felmérés alatt meg kell ismertetni. Fontos, hogy erről beszéljenek a szakemberrel - itt a hangsúly a szakemberen van, csak megbízható klímaszerelő céggel érdemes beszereltetni a klímát. Egyéb esetben érhetik Önt plusz kiadások, negatív tapasztalatok. Sajnos nem egy ilyet hallottunk már. Fontos, hogy ezeket a témákat átbeszéljék a szakemberrel, mert olyan szolgáltatásai lehetnek a berendezésnek, amelyek az egyik felhasználónál nagyon lényegesek, (pl. allergén anyagokra érzékenyeknél a szűrők használata) mások viszont teljesen más tulajdonságot tartanak szem előtt lényeges szempontként, ilyen lehet pl. a klíma designja, típusa, stb.

Megtalálni a legjobb helyet

A klíma elhelyezése kulcsfontosságú, olyan hely a megfelelő, ahol, ha esetlegesen bútort cserélünk, vagy átrendezzük a szobát, akkor sem lesz útban a beltéri egység. Ilyen szempontból legjobb az ajtók feletti falfelület. A klímaszerelés költségeit mérsékelni lehet a kültéri és a beltéri egység közötti távolság csökkentésével, illetve optimalizálásával. Ennek lehetőségét is a klíma felmérés során van alkalom mérlegelni. Törekedni kell arra is, hogy a beltéri egység ne kerüljön olyan terület fölé, ahol sokat ülünk, mert ha mindig alatta tartózkodunk, az könnyen okozhat például vállízületi problémákat. Célszerű elkerülni azt is, hogy szembefújjon a gép, a legtöbb embert zavarja, a szemnek pedig veszélyes is lehet, ha folyamatosan felé áramlik a levegő, mintha széllel szemben menne. Természetesen ezekre megfelelő elhelyezéssel, és a terelőlapátok beállításával a Mi szakemberünk megtalálja a legjobb megoldást.